3D-teknik – Snart på mode

Tekniken bakom 3D har funnits ett flertal år och främst har utvecklarna haft fokus på industriell produktion. Men nu verkar det som att även denna tekniska utveckling tar ett steg mot modeindustrin. Det är inte helt oväntat då modeindustrin är extremt stor och kunderna köpstarka.

Första stora steget för att ”bjuda in” denna teknik till modebranschen togs 2013. Det var nämligen första året som de som var på modeveckan i Paris kunde se plagg som printats i 3D. Bland annat presenterade Iris Van Herpen en hel kollektion som helt och hållet skapats av 3D-skrivare. Men designern var inte ensam. Bland annat visade även Victorias Secret vingar som producerats av dessa skrivare.

I Sverige märks detta nya sätt att designa och skapa kläder bland annat hos Textilhögskolan (Borås). Det är nu något som ligger som standard på schemat och som framtida designers alltså kommer ha med sig som erfarenhet när de ska ut på arbetsmarknaden. Detta är kanske den mest avgörande faktorn som pekar på att 3D allt mer kommer att användas inom modeindustrin.

Ett företag som redan använt sig av teknologin ett tag är Volumental. Företaget har specialiserat sig på skräddarsydda skor. Tack vare 3D kan kunden scanna in sin fot och skicka över denna bild till företaget som sedan syr skon exakt efter fotens storlek och form.

Mode har alltid varit att skapa en personlig stil. Med detta i åtanke är det inte svårt att se att 3D har en självklar plats för framtida mode. Kunden kan välja att köpa plagg som inte bara är snygga utan också sitter perfekt.