Det eviga frågan om batteritid

Alla har vi nog haft mer än en pryl som vi klagat på batteritiden. Tänker man efter har detta varit fallet väldigt länge och det känns bara mer påtagligt nu med våra högteknologiska smartphones. Så vad är problemet egentligen?

Till att börja med kan vi ju titta på utvecklingen av mobiler under de senaste tio åren. Jämför man en mobil från 2007 och en från 2017 skulle de lika gärna kunna komma från två olika civilisationer. Men så mycket som de utvecklats verkar det som om batterierna som håller dem vid liv inte alls har gjort samma utveckling.

Detta beror på att det är precis vad som händer. Teknologin vad gäller nästan allting i en mobil har förbättrats avsevärt på kort tid och fortsätter att göra det. Men batteriutvecklingen går inte alls i samma hastighet. Den står inte helt still, men jämfört med utvecklingen av många andra områden kan det verkligen se så ut.

Man kan ju bara titta på storleken av ett batteri i en modern mobil för att dra denna slutsats. Kretskort och många andra komponenter krymper så pass att det många gånger är omöjligt för människor att hantera dem; det måste göras av robotar. Men batteriet tar fortfarande upp en stor del inuti varje mobil.

Eftersom detta är fallet skulle en ny kraftigare mobil till exempel behöva vara tyngre och tjockare för att ha samma batteritid som en mobil från några generationer tillbaka. Och detta verkar ju knappast vara vad allmänheten är intresserad av.

Det finns en del tips man kan använda sig av för att förlänga livslängden på sitt batteri, men om man i slutändan vill ha så pass kraftiga mobiler som vi har i dag med snabba CPU:er och högupplösta skärmar måste man helt enkelt vänta på att framsteg görs i utvecklingen av nya och mer effektiva batterier.