Fixa din mobil billigt själv

Det händer alltid något med mobilen till slut. Antingen så råkar du tappa den och spräcka skärmen eller så har den bara blivit dålig och seg med tiden. Det betyder inte att hoppet är ute för mobilen. Faktum är att du ofta kan reparera din mobil helt själv och på så sätt förlänga mobilens livslängd.

Att reparera mobilen själv kräver först och främst att du är noggrann och ser till att det blir rätt från början. Det är inte alltför komplicerat att laga sin mobil själv, men om du känner dig osäker eller vet att du är otålig så är det bättre att låta proffs laga mobilen åt dig.

Använd rätt verktyg

Dagens mobiltelefoner innehåller en hel del små skruvar. De flesta mobilerna använder sig av skruvar från företaget Torx. Dessa har ett skruvhuvud som ser ut som en stjärna och det går bara att skruva med exakt rätt skruvmejsel. Du hittar Torx skruvmejslar på nätet eller på butiker som Jula, Mekonomen och Biltema. Det finns även mobiler som använder sig av vanliga små skruvar. Även dessa går att hitta på dessa ställen. Kom ihåg att ta ut alla lösa delar innan du börjar skruva isär något. Se även till att du vet var allt ligger. Ett tips är att lägga ut ett vitt papper, skriva ner var skruvarna kom ifrån och på så sätt ha koll på alltihop.

Ett tips är att använda sig av plasthandskar för att undvika att fett och salt från fingrarna hamnar på mobilens känsligare delar. Vi rekommenderar även att använda ett antistatiskt armband för att undvika eventuella kortslutningar.

Det kan vara svårt att veta i vilken ordning man ska skruva bort skruvarna och hur man får loss de små kontakterna. Genom att söka på internet om instruktioner på att demontera eller byta ut specifik del, kan du hitta instruktionsvideo som visar i detalj hur du går tillväga. Det kan vara klokt att rita upp telefonen och de olika momentens demonteringar och sätta fast de pytte små skruvarna på en tejp, på de platser de hör hemma. Det är inte ovanligt att det är olika skruvar och olika längder på skruvarna, vilka kan vara bra att få tillbaka på rätt plats, så att de drar som de ska.

Ett mobilbatteri håller inte för alltid

sh_phone_emergency_repairDet finns många sätt att få ett mobilbatteri att hålla längre, men du kommer garanterat att uppleva att mobilen blir urladdad snabbare redan efter ungefär ett år. Batterilivslängd räknas i antal laddningar/urladdningar och redan efter 250 battericykler ligger kapaciteten på mellan 80 – 75 % enligt denna artikel från batteryuniversity.com.

Det finns många sidor som hjälper dig hitta rätt reservdel och batteri till din mobil. Sidor som Equipit.se har reservdelar till alla möjliga mobilmodeller. Använd deras konfigurator för att hitta just din mobilmodell.

Känns det vanskligt att byta ut delar som exempelvis batteriet själv, kan du lämna in din mobil hos någon kunnig reparatör, som åtgärdar ditt problem mot en kostnad. Ofta följer det också med någon form av garanti på arbetet också, vilket kan vara bra om exempelvis batteriet skulle vara defekt.