Internet i arbetet och i vardagen

Det är väldigt vanligt att vi är uppkopplad nästan 24 timmar per dygn i vårt vardagliga liv. Många av oss tänker nog inte ens på att man är det. Det kan vara saker som att du gör din morgonrunda med hunden samtidigt som du lyssnar på Spotify. Även i vårt arbete så är Internet en viktig del för att verksamheten ska fungera.

I dagens samhälle så är det väldigt svårt att hantera en situation utan åtkomst till Internet, både privat och yrkesmässig. Det gäller att hänga med bland det nya som kommer och det finns många bra kanaler online att läsa IT nyheter på. Då mycket som vi arbetar med och använder oss av hemmavid så är kunskapen om hur saker och ting fungerar än viktigare. Mycket har blivit enklare samtidigt som hela IT världen är komplex.

Idag så finns det system med tillhörande appar som låter dig fjärrstyra via WiFi saker i ditt hem som till exempel lampor i ditt hem. Så vad finns egentligen uppkopplat mot Internet som man inte vanligtvis brukar associera med Internet. Lampor är redan en av dem men andra saker är till exempel garagedörrar. Det finns även i lite mer ovanliga fall där saker som kaffebryggaren, ugnen och även din egen tvättstuga är uppkopplad. Allt detta görs i syfte för att du enklare ska hålla koll på och ha en enklare vardag.

Detta är dock inte alltid bra då hackare kan dra nytta av detta för att finna kryphål i nätverk som de kan ta sig in på och därifrån skapa större problematik. Idag finns det redan program och apparater som kan upptäcka och plocka upp trådlös data. Det finns till och med dokumenterade fall på att man kan hacka sig in i moderna bilar som har en egen dator och koppla ur funktioner som bromssystemet. Det man ska göra är att säkra upp sina trådlösa nätverk och datorer med brandväggar och säkra lösningar som gör att ingen utomstående kan komma in.

Vi kanske blir mer och mer uppkopplad varje dag men frågan är om det alltid är en fördel. Räcker det kanske med att alla inte ska ta sin Internet säkerhet för givet och faktiskt ta ett steg bakåt och se hela bilden? Ju mer kunskap man har om Internet och hur man bäst använder det ju bättre är det. Det är värt att tänka på. I övrigt så är Internet bra då de gör att alla kan enklare få mer kunskap.