Koppla av, koppla ner

Det finns många av oss som hade mått bra av att stundtals avskärma sig från att ständigt vara uppkopplade mot nätet. Det behöver inte alls röra sig om dagar eller veckor, men det är en himla skillnad att göra sig fri under exempelvis en hel kväll, än att alltid vara online.

Vi har redan tidigare nämn hur vanligt det är att människor idag kan vara uppkopplade 24 timmar om dygnet. Nätet används av naturliga skäl i allt från arbetet till våra vardagssysslor, många gånger utan att vi ens tänker på detta.

Det kan dock vara ohälsosamt att aldrig koppla ner. Eller att åtminstone avskärma sig från nätaktiviteten. Det stressar oss mer än vi tror när det ständigt dimper in mejl eller andra notiser som hela tiden ska kontrolleras. Vi har praktiskt taget programmerat oss själva att göra allt detta per automatik, men trots detta så tar det mycket mer energi än vad många tror.

Det har bland annat visat sig att de som undviker elektronik överhuvudtaget de sista timmarna innan det är läggdags har betydligt enklare att somna snabbt och sova bra om natten. Det beror bland annat på att ljuset från skärmarna påverkar vår sömn, men det finns betydligt fler orsaker, där ni säkert kan lista ut ett par av dessa.