Ny äventyr med mobilen

För alla som bara använder mobilen till att ringa samtal, skicka och ta emot textmeddelanden så går man minst sagt miste om många andra spännande saker som mobilen kan göra.

Spel

Detta borde inte komma som en överraskning för någon som äger en smartphone, spel har ju trots allt funnits till mobiler redan innan smartphones kom ut. Otaliga spel kommer ut till smartphones varje år  och de kommer i alla möjliga olika kategorier.

Hjälpa till med forskning

Drastiskt över till ett helt annat ämne, tro det eller ej, men en smartphone kan faktiskt användas till kampen mot cancer och andra svårbotade sjukdomar. Genom en gratis app som heter Samsung Power Sleep så kan man donera sin mobils processorkraft medan den laddar. Den gör beräkningar och laddar sedan upp dem till forskare och hjälper på så sätt till på ett litet men viktigt sätt.

Diagnostisera bilens prestation

Tack vare appar kan man förvandla sin smartphone till  en så kallad OBD, on-board diagnostics, som sedan skickar rapporter i realtid till sin mobil då den är inkopplad i bilen. Känner man för att läsa mer om detta finns det en riktigt bra artikel på engelska här.

Mäta avstånd

Vi fortsätter med praktiska saker som möjliggjorts av smarta appar. Många blir förvånande när de märker att detta faktiskt fungerar överhuvudtaget, men det är viktigt att poängtera att det inte kommer att ha samma precision som riktiga mätinstrument, men det räcker helt klar när man bara ät ute efter en ungefär siffra. Appen använder kameran och räknar ut med trigonometri vad avståndet är på ett ungefär.

Mäta höjd och lufttryck

Medan vi ändå är inte på mätningar kan man även nämna att det finns appar som kan mäta både vilken höjd man befinner sig på och vad lufttrycket är där. Den kan göra detta genom att använda sig av mobilens GPS och en inbyggd barometer.